MADKLUBBEN ANNO 1991's hjemmeside
Gå til forsiden

 

Ris Pilaf

Ingredienser Plov:
 

  • 1 kg lammekød
  • 375 g fedt, deraf 125 g lammefedt eller anden dyrisk fedt samt 250 g vegatabilsk fedt
  • 8 store gulerødder
  • 4 store løg
  • 1 kg langkornet ris
  • 3 hele hvidløg
  • 3 chilipebre
  • ½ flaske hvidvin
  • 1 bouillonterning
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk friskmalet peber
  • 3 knivspids safran
  • 1 bundt persille
Redskaber plov:
  • 1 gryde, helst støbejern
  • 1 pande, 18 cm ø
  • 1 skærebræt
  • 1 køkkenkniv
  • 1 urtekniv
  • 1 viskestykke
  • 1 grydeske
  • 1 teske
1. Start med at pille de 4 løg og skær dem i ringe.
2. De vaskede 8 gulerødder dels i kvarte på langs og disse skæres i 5 cm lange stykker
3. Hæld så fedtstoffet, 125 g veg.fedt og 125 g lammefedt i støbejernsgryden, og opvarm det til det begynder at ryge.
4. Skru op for temperaturen, og svits lammekødet (skåret i tern)
5. Løgringene blandes i, og der skrues ned for varmen. Såsnart løgene er glasklare, tilsættes gulerødder, og tsk salt strøes over.
6. Efter 5 minutter hældes den halve flaske hvidvin i, og det hele simrer i 20-30 minutter ved svag varme.
7. Imens vendes de vaskede ris (1 kg) i fedtstof på panden. 125 g veg.fedt smeltes, 3 knivspids safran og ris tilsættes,  og der røres, til risene virker fedtede og bliver klare.
8. Når grøntsagerne og kødet har kogt i 20 minutter, tilsættes en toppet tskfuld salt, 1 bouillonterning og 3 chilipebre. Dernæst blandes risen i.
9. De hele hvidløg stikkes ned i risen, der dækkes med så meget vand, at det står en fingersbredde over risblandingen (istedet for vand kan der anvendes hvidvin)
10. Det hele koges ved svag varme, til vandet er fordampet. Med en spisepind ell.lign. stikkes der gentagne gange ned til bunden af gryden, hvorefter låget lægges på. Tag risen fra blusset og tør låget, så kondensvand ikke drypper ned i risen. Ellers bliver den let klæbrig.
11. Bank efter 10 minutters forløb et par gange på risen med hulskeen. Hvis det fornemmes, at der er mere vand tilbage, sættes risen tilbage på varmen kort tid.
12. Når risen er færdig, fjernes hvidløgene, og ploven anrettes i en pyramide på et varmt fad og pyntes med persille. De kogte hvidløg kan pilles og spises til.