Ris Pilaf
Ingredienser Plov:
-
1 kg lammekød
-
375 g fedt, deraf 125 g lammefedt eller anden
dyrisk fedt samt 250 g vegatabilsk fedt
-
8 store gulerødder
-
4 store løg
-
1 kg langkornet ris
-
3 hele hvidløg
-
3 chilipebre
-
½ flaske hvidvin
-
1 bouillonterning
-
2 tsk salt
-
2 tsk friskmalet peber
-
3 knivspids safran
-
1 bundt persille
Redskaber plov:
-
1 gryde, helst støbejern
-
1 pande, 18 cm ø
-
1 skærebræt
-
1 køkkenkniv
-
1 urtekniv
-
1 viskestykke
-
1 grydeske
-
1 teske
1. Start med at pille de 4 løg og skær
dem i ringe.
2. De vaskede 8 gulerødder dels i
kvarte på langs og disse skæres i 5 cm lange stykker
3. Hæld så fedtstoffet, 125
g veg.fedt og 125 g lammefedt i støbejernsgryden, og opvarm det
til det begynder at ryge.
4. Skru op for temperaturen, og svits lammekødet
(skåret i tern)
5. Løgringene blandes i, og der skrues
ned for varmen. Såsnart løgene er glasklare, tilsættes
gulerødder, og tsk salt strøes over.
6. Efter 5 minutter hældes den halve
flaske hvidvin i, og det hele simrer i 20-30 minutter ved svag varme.
7. Imens vendes de vaskede ris (1 kg) i
fedtstof på panden. 125 g veg.fedt smeltes, 3 knivspids safran og
ris tilsættes, og der røres, til risene virker fedtede
og bliver klare.
8. Når grøntsagerne og kødet
har kogt i 20 minutter, tilsættes en toppet tskfuld salt, 1 bouillonterning
og 3 chilipebre. Dernæst blandes risen i.
9. De hele hvidløg stikkes ned i
risen, der dækkes med så meget vand, at det står en fingersbredde
over risblandingen (istedet for vand kan der anvendes hvidvin)
10. Det hele koges ved svag varme, til vandet
er fordampet. Med en spisepind ell.lign. stikkes der gentagne gange ned
til bunden af gryden, hvorefter låget lægges på. Tag
risen fra blusset og tør låget, så kondensvand ikke
drypper ned i risen. Ellers bliver den let klæbrig.
11. Bank efter 10 minutters forløb
et par gange på risen med hulskeen. Hvis det fornemmes, at der er
mere vand tilbage, sættes risen tilbage på varmen kort tid.
12. Når risen er færdig, fjernes
hvidløgene, og ploven anrettes i en pyramide på et varmt fad
og pyntes med persille. De kogte hvidløg kan pilles og spises til.
|